En aquest espai, no només hi poden treballar les escoles, sinó que pot permetre la socialització i la interacció d'altres elements del seu entorn més proper i així també, interactuar en l'entorn educatiu. Així doncs, a través de l'hort es pot introduir el barri a l'escola, així com també treballar conjuntament amb les entitats/organitzacions properes (de lleure, culturals, associatives, etc.), assemblees de barri, casals d'avis, etc.
Per a tot això ens hem de marcar i definir molt bé quins són els objectius que volem aconseguir. Per posar alguns exemples, podem plantejar-nos fer un hort per:
- Integrar l'escola al barri, i el barri a l'escola.
- Treballar els continguts del currículum a través d'un Projecte de Centre, o bé, concretar-ho més i que sigui només un Projecte de Cicle, o fins i tot un Projecte d'Aula.
- Formar ciutadants que respectin les normes i sàpiguen conviure amb el seu entorn.
- Proposar aquesta experiència de l'hort com a experiència de contacte entre la natura i la societat.
- Fomentar una participació activa del barri entorn a propostes que vénen de l'escola.
- Treballar diferents metodologies d'ensenyament-aprenentatge, metodologies de treball, interrelació entre àrees, transversalització de continguts.
- Propiciar un entorn com a element facilitador d'aprenentatges.
- Implicar diferents agents educatius interns de l'escola (cicle, equip directiu, altres mestres, altres alumnes, etc.), agents externs com ara l'AMPA, etc.
Per tant, vist què és un hort escolar i per a què ens pot servir, cada escola/persona/entitat que en vulgui desenvolupar un, primer de tot ha de definir molt bé per a què es vol.
Com veiem, l'hort escolar pot ser l'eix vertebrador que permeti relacionar l'escola amb el seu entorn proper.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada